Zelfkastijding en zwarte Piet

Door Dooievriend op woensdag 6 december 2017 19:16 - Reacties (2)
Categorie: -, Views: 2.812

M'n mond viel open van verbazing bij het lezen van een opinie op de site van de Vlaamse nationale omroep. Er wordt gesuggereerd dat Vlaanderen welvarend is omdat mijn voorouders rijkdom uit Congo hebben weggesleept en omdat het Westen gewapenderhand de rest van de wereld onderdrukt. Er wordt gesteld dat ik, als blanke westerling, arrogant en blind en doof ben. Kortom, de auteur belaadt mij met een gigantisch schuldgevoel dat ik in mijn nog jonge leventje onmogelijk verdiend kan hebben. En op die manier voert hij de forcing in de zwartepietendiscussie.

Even mijn situatie schetsen: m'n grootouders waren simpelweg arm. Welke rijkdom er ook uit Congo weggesleept is, ze is niet bij hen terechtgekomen. M'n ene grootvader was boer, en moest een inkomen uit de Kortrijkse klei wroeten nadat ginder de vlasindustrie teloorgegaan was. Hun kinderen waren eerstegeneratiestudenten, bekostigd met de opbrengst van een stuk land dat ze als stort verpachten. M'n andere grootvader was leurder van gist voor "de gistfabriek". Door de plaatselijke bakkers te vriend te houden verdiende hij zijn brood, tenminste, totdat de gistfabriek de deuren sloot en hij met een brugpensioen z'n gezin van 11 mocht onderhouden.

Rijk kon je m'n grootouders dus zeker niet noemen. Een generatie later hebben m'n ouders verdomme veel offers moeten brengen om te kunnen studeren. En met torenhoge schulden zijn ze in de crisisjaren '80 aan hun eigen gezin begonnen.

Ik voel me dus niet schuldig over de rijkdom die sommige Belgen in Congo hebben vergaard. Al zeker niet omdat je zou kunnen stellen dat Vlaanderen zelf in die tijd een kolonie was van Franstalig België. De reden dat Vlaanderen (en bij uitbreiding West-Europa) na de tweede wereldoorlog welvarend geworden is, is omdat we met z'n allen besloten hebben het oorlog voeren te stoppen, gelijke rechten voor mannen/vrouwen/armen/rijken in te voeren, corruptie in te dijken, gemeenschappelijke infrastructuur uit te bouwen, universele gezondheidszorg in te voeren, en van degelijk onderwijs een basisrecht te maken. Dat is het fundament voor de westerse rijkdom. Dat is wat momenteel de stijging van de Aziatische levensstandaard verklaart. En dat is waar Afrika achterloopt bij de rest van de wereld.

Daarnaast ben ik niet arrogant, blind en doof voor m'n niet-blanke medemens indien ik de zwartepietentraditie niet racistisch vindt. Ook het woord "neger" heb ik altijd veel minder erg voelen klinken dan "zwarte". Deze zaken zijn -onder invloed van Amerikaanse massamedia- gestaag politiek incorrecter geworden. Ik pas me gerust aan die realiteit aan, maar ik ga me niet in duizend bochten wringen om me hiervoor te excuseren. Ik heb immers nooit het woord "neger" gebruikt om iemand te beledigen, en ik heb enkel gelachen met een zwarte piet omwille van diens karakteristieke rol als grappenmaker.

Dus, beste Jeroen Deckmyn, ik voel me niet aangesproken. Ik ben alvast niet doof en blind voor de geschiedenis. En ik verkondig niet arrogant dat het westen verantwoordelijk is voor alle miserie in de wereld.

Volgende: 3D Spectrum Analyser 03-'15 3D Spectrum Analyser

Reacties


Door Tweakers user 461943, woensdag 6 december 2017 19:48

Kunnen we in godsnaam onze bek houden over die kut zwartepiet?

Door Tweakers user Jogai, woensdag 6 december 2017 23:22

Palmolive schreef op woensdag 6 december 2017 @ 19:48:
Kunnen we in godsnaam onze bek houden over die kut zwartepiet?
Mooi gezegd

Reageren is niet meer mogelijk